Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet Marino Wallsten (S) om varför de öppnar ett servicecenter. Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Fagersta öppnar servicecenter i tomrummet efter Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Arbetsförmedlingen la ner sitt kontor i Fagersta har allt fler medborgare bett om hjälp på kommunala kontor. I väntan på att den nya myndigheten blir klart 2022 startar kommunen ett servicecenter där arbetslösa kan få hjälp med vägledning, blanketter och digitala tjänster.

I maj beslutade kommunen att inrätta ett center dit arbetssökande kunde få hjälp. Pengar finns i 19 månader och verksamheten är på prov.

– Vi vet inte alls hur det kommer fungera utan vi får utvärdera efter hand och göra de förändringar som krävs för att det här ska fungera på bästa sätt, säger kommunalråd Marino Wallsten (S).

I lokalerna kommer utöver samordnaren, som är den som kommer vara spindeln i nätet för de som kommer dit, också Vuxenutbildningen, SFI,  studie- och yrkesvägledare och konsumentrådgivare att finnas. Kommunen vill knyta samman tjänster som finns i kommunen.

– Vi kommer inte kunna ersätta Arbetsförmedlingen, vi kan inte ta myndighetsbeslut, men allt det andra kommer vi kunna hjälpa till med.

Kommunen inviger servicecentret fredagen den 31 juli och öppnar måndag den 3 augusti.

– Arbetsförmedlingens omvandling och brist på besked om vad Arbetsförmedlingen ska ha för roll i framtiden har skapat ett tomrum eller limbo här. Och det hjälper ju inte de som i dag står utanför arbetsmarknaden och behöver råd och stöd, säger kommunalråd Marino Wallsten (S).

Arbetsförmedlingens nerlagda kontor

Visa

• Till och med juni har 117 arbetsförmedlingskontor avvecklats.

• Vid årets slut kommer det att finnas 112 arbetsförmedlingskontor i 106 av landets 290 kommuner, i 184 kommuner kommer den lokala närvaron att säkerställas på andra ändamålsenliga sätt till exempel genom samarbetslösningar med kommun och/eller servicekontor.

• Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att förbereda för att en ny myndighet ska vara på plats 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer