Så gick det till när familjen Evaldson kemikaliebantade sitt hem: ”Saknar faktiskt inget, konstigt nog” Foto: Jenny Berggren/SVT

Familjen Evaldson i Västerås kemikaliebantade: ”Slängde många gamla leksaker”

Uppdaterad
Publicerad

Flera flyttlådor med saker rensades ur. Främst burkar och redskap från köket, medel från städskåpet och leksaker ur barnens rum. Att ”kemikaliebanta” blev något av en aha-upplevelse för familjen Evaldson.

– Först tänkte jag ”Nej, vad jobbigt”, men sen ändrade jag mig, berättar pappa Conny.

Västerås tillhör de kommuner som jobbar aktivt för att minska kemikaliers påverkan på människor och miljö.

Som en del i EU-projektet Nonhazcity med syfte att minska de skadliga ämnena som hamnar i Östersjön, kunde familjer få stöd i att minska andelen kemikalier i sina hem.

När experterna från Västerås stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning besökte Magdalena, Conny, Abbe och Celine Evaldson, gick de igenom rum för rum, plockade ut sämre och bättre exempel och gav råd och tips.

– Mest överraskad blev jag nog över de gamla träleksakerna vi hade från min man och som vi tänkte var bra och ordentliga. Där var det målarfärgen som inte var bra, säger Magdalena Evaldson.

Som ett nästa steg i projektet kommer det att utvecklas en app och ett slags ”gör det själv-kit” som privatpersoner själva kan använda för att göra sitt hem mer kemikaliesmart. Det berättar Susanna Grystad, kemikaliesamordnare på Västerås stad. Foto: Jenny Berggren/SVT

5 steg för ett mer kemikaliesmart hem

  1. Tvätta all nyinköpt textil
  2. Använd parfymfritt och köp miljömärkt
  3. I den mån det går: undvik plast i kök och barnrum
  4. Undvik elektronik i barn- och sovrum
  5. Byt ut teflonpannan i köket mot gjutjärn

Källa: Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Västerås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.