Expertens ABC: ”Kolla märkningen. Återanvänd på samma sätt. Var noga med slevarna. ” Foto: Jenny Berggren/SVT

Livsmedelsexperten: Så undviker du att matlådan blir en kemikaliefälla

Publicerad

När plastburkar och förpackningar används på ett sätt de inte är gjorda för kan kemikalier och tillsatser i plasten släppa. Att frysa mat i en gammal glasslåda kan därför vara okej – men inte alltid att värma den i micron.

I tillverkningen av plast tillsätts olika ämnen som ska ge den olika egenskaper, beroende på hur och till vad den ska användas. Till exempel om den ska frysas, värmas eller användas på annat sätt. 

För att undvika att dessa ämnen släpper och att man får i sig av dem, är därför grundregler att endast återanvända plastförpackningar till vad de är gjorda för och att hålla utkik efter märkningar.

Det säger Andreas Berg-Morén, livsmedelsinspektör i Västerås.

– En gång lite grann är kanske inte hela världen, men det är ju ”många bäckar små-principen” genom hela livet vi pratar om här. I denna långtidsexponering är varje liten sak som går att undvika bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.