Framöver ska inflödet av skadliga ämnen till kommunen begränsas ytterligare, berättar Susanna Grystad.

Västerås enda kommunen i Västmanland med handlingsplan för kemikalier

Publicerad

Västerås är den enda kommunen i Västmanland som har en lokalt framtagen och politiskt antagen Handlingsplan för kemikalier. Det visar SVT Västmanlands undersökning.

– Det är för att verksamheterna inom Västerås stad ska ha gemensamma arbetssätt och prioriteringar kring kemikaliearbetet, säger samordnare Susanna Grystad.

– Vi har haft en handlingsplan sedan 2015 och var då en av de första kommunerna i landet.

Den reviderade version politikerna väntas anta i år ska gälla till 2025. I klippet berättar kemikaliesamordnaren om de största skillnaderna.

På gång i Sala

Även länets övriga nio kommuner jobbar för att kontrollera, begränsa och i vissa fall också fasa ut användningen av kemikalier i sina verksamheter.

Dock på olika sätt och olika aktivt.

Flera arbetar med konceptet giftfri förskola och Skinnskatteberg satsar bland annat 60 000kr varje år för att vartefter kunna byta ut leksaker i förskola och skola till giftfria.

Fagersta och Norberg tillhör dem som jobbar aktivt med en databas där alla kemikalier som används skrivs in.

I Sala pågår det just nu ett större arbete med att ta fram ett miljöprogram, som också ska antas politiskt.

En viktig gren i Salas miljöprogram handlar om att begränsa påverkan på människors hälsa – till exempel av skadliga kemikalier, berättar miljöstrateg Linn Hemlin. Foto: Karl David Englund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.