Rättegång idag.

Familjer som behöver stöd får åka till Västerås

Publicerad

Familjer i flera av länets mindre kommuner som behöver stöd i frågor som vård, umgänge eller kanske adoption får nu åka till Västerås – till den nya gemensamma familjerätten.

– Genom gemensam drift är syftet att långsiktigt säkerställa kontinuitet, kompetensförsörjning, rättssäkerhet och god kvalitet i den familjerättsliga verksamheten, menar Maria Dillner, sektorchef vård och omsorg i Skinnskattebergs kommun.

Köping, Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta

Från den 1 januari 2017 har familjerättsgruppen i Västerås tagit över ansvaret för familjerättsfrågorna för Köping, Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg.

Det innebär att till exempel separerade föräldrar och deras barn som hamnat i konflikt och behöver stöd, eller vuxna som vill, ska eller har adopterat får åka till familjerättsgruppens lokaler i Västerås.

-Om det finns särskilda skäl för det eller om det i övrigt bedöms ändamålsenligt kan värdkommunen planera in samtal eller besök i hemkommunen, säger Maria Dillner.

Enklare faderskapsärenden kommer dock att fortsatt hanteras i hemkommunen.

Kvalitetsfråga

Enligt de mindre kommunerna är fördelarna med hopslagningen flera.

Köping pekar exempelvis på att det i Västerås finns fler resurser, lång erfarenhet av familjerättsligt arbete och väl utvecklad verksamhet med olika typer av stöd till både barn och föräldrar.

För Skinnskattebergs del beräknas kostnaden för den gemensamma familjerätten uppgå till drygt 304.000 kronor under 2017.

– Västerås stad har fullt personal- och arbetsmiljöansvar för medarbetare som omfattas av avtalet. Utsedda medarbetare på familjerättsgruppen i Västerås stad anställs enligt särskild överenskommelse på del av tid i hemkommunen, säger Maria Dillner, sektorchef vård och omsorg i Skinnskattebergs kommun.

Enligt sektorchefen kommer det inte att försvinna några tjänster från Skinnskattebergs kommun som ett resultat av hopslagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.