Här syns platsen för där den nu dömde gärningsmannen överföll kvinnan på Lögarängen i Västerås i somras. Foto: Ur polisens förundersökning

Fängelse för överfallet på Lögarängen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 55-årsåldern som åtalats för att ha överfallit och grovt misshandlat en kvinna utomhus på Lögarängen i Västerås döms nu till fängelse. Det meddelade Västmanlands tingsrätt på onsdagen.

Kvinnan var ute på en tidig morgonpromenad längst strandpromenaden på Lögarängen, när hon den 9 juli i år överfölls av en för henne okänd man.

Han misshandlade henne brutalt, med blodvite, sprucken läpp och käken ur led som följd. Samtidigt hotade han henne genom att berätta att han hade kniv på sig, så att hon därför skulle hålla sig lugn och göra som han sa.

Överfallet på Lögarängen i Västerås

Gärningsmannen greps ett par timmar senare och döms nu alltså till fängelse. Han döms till fängelse i två år för grov misshandel, fyra fall av grovt olaga hot, ringa narkotikabrott och ett fall av försök till misshandel under 2019.

Han frikänns samtidigt för grovt hemfridsbrott.

”Råkade i bråk med ett monster”

Gärningsmannen har hela tiden hävdat att han inte uppsåtligen attackerade och skadade kvinnan. Istället har han hävdat att han var narkotikapåverkad och psykotisk vid tillfället, och att han minns det som att han ”råkade i bråk med vad han uppfattade var ett monster”.

Men tingsrätten köper inte den förklaringen, utan menar att mannen vid gärningstillfället var i sådan grad medveten om vad han sade och gjorde att han inte kan frikännas.

Rättsmedicinalverket har uttalat sig i frågan, och efter att ha undersökt mannen konstaterar de att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning – vare sig vid undersökningstillfället eller vid gärningstillfället.

Han döms därför till fängelse, och ska också betala 37 770 kronor till kvinnan han överföll och skadade.

Kvinnan har under rättegången uppgett att hon har slutat promenera ensam efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Lögarängen i Västerås

Mer i ämnet