En man i 55-årsåldern är häktad misstänkt för att ha överfallit en kvinna vid strandpromenaden på Lögarängen i Västerås. Han misstänks för grov misshandel och olaga hot. Foto: Melker Blomberg/SVT

Överfallet på Lögarängen i Västerås: Så beskriver den misstänkte mannen händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha överfallit och brutalt misshandlat en kvinna på Lögarängen i Västerås var kraftigt narkotikapåverkad vid händelsen och såg henne som ett hot. Det framgår av den personutredning som Kriminalvården har gjort.

För några veckor sedan häktades en man i 55-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och olaga hot, efter att en kvinna tidigt på morgonen den 9 juli överfölls på Lögarängen i Västerås.

Som en del i utredningen har tingsrätten inhämtat en personutredning om den misstänkte mannen från Kriminalvården. I den framgår det att den misstänkte mannen sedan tidigare förekommer under femton avsnitt i belastningsregistret, främst gällande våldsbrott och narkotikabrott.

Överfallet på Lögarängen i Västerås

Senast i februari i år dömdes han för ringa narkotikabrott och olaga hot, till skyddstillsyn förenad med föreskrift om att underkasta sig drogavvänjande behandling och psykiatrisk behandling.

Berättar om sitt missbruk

Under personutredningen berättar den misstänkte att han missbrukat narkotika under lång tid, men att missbruket pågått i perioder.

Han har med hjälp försökt att bli nykter, men har efter flera påbörjade behandlingar relativt omgående fallit tillbaka i sitt missbruk.

Händelsen på Lögarängen

Mannen berättar under personutredningen också om händelsen på Lögarängen, då han misstänks brutalt misshandlat en kvinna.

”Vid händelsen för aktuell misstänkt brottslighet uppger NN att han befann sig under kraftig narkotikapåverkan och att han var paranoid och såg målsägande som ett hot. Han redogör för vaga minnesbilder vid händelsen.”

Anders Ylönen, mannens advokat, är förtegen.

– Just nu vill jag inte kommentera det här ärendet alls, utan du kan återkomma till mig om åtal väcks. Men i nuläget, under pågående förundersökning, vill jag inte kommentera ärendet alls, säger han.

Förlängd åtalstid

På torsdagen begärde chefsåklagare Stephan Uttersköld att få ytterligare tid till utredningen, innan eventuellt åtal kan komma väckas.

– Utredningsläget ser gott ut, men det är fortfarande en del kvar att göra.

Stephan Uttersköld berättar att nya förhör ska hållas och att de även inväntar analyssvar från NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Kriminalvården, som har genomfört personutredningen, har också föreslagit att den misstänkte mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Lögarängen i Västerås

Mer i ämnet