Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se och hör Niklas Flink berätta om att få rätt mot Försäkringskassan men samtidigt kanske inte kunna få nytta av beslutet. Foto: Daniel Brodén/SVT

Niklas fick rätt mot Försäkringskassan två gånger om – osäkert om han får nytta av beslutet

Publicerad

Försäkringskassan tog bort Niklas Flinks ersättning för förlängd skolgång för att han läste för långsamt trots att han har asperger och en språkstörning. Nu har han fått rätt i två instanser, men det är tveksamt om han hinner läsa klart gymnasiet innan han blir för gammal.

Familjen överklagade Försäkringskassans beslut att dra in aktivitetsersättningen för förlängd skolgång i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Efter flera års väntan fick han och familjen rätt i båda domstolarna.

– Det kändes härligt att veta att man hade vunnit, säger Niklas Flink.

– Jag hoppas att den här domen gör att han får en möjlighet att läsa till ett yrke. Försäkringskassan har ju stulit en massa år för Niklas, säger Niklas pappa Vesa Jämsä.

Tveksam inför att fortsätta

Men Niklas Flink är nu 27 år och har bara två år tills stödet för förlängd skolgång försvinner. Han är nu tveksam till att fortsätta på grund av tidspressen.

– Det får liksom inte ha någon bestämd tid och det är det enda som står i vägen just nu, säger Niklas Flink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer