Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här blir nog säkert bra” tror Peter Scheiber. Hör honom och kollegorna på Björkens gruppverksamhet om de nya fimpomaterna. Foto: Jenny Berggren/SVT

Fimpomater på plats i Surahammar – tack vare skräpplockargänget från daglig verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Det tog drygt ett halvår men nu är de utlovade fimpomaterna utsatta på prov i Surahammars centrum. Ett försök att minska nedskräpningen med fimpar – tack vare skräpplockargänget från daglig verksamhet.

– Det är också de som kommer sköta tömning och vara med och utvärdera. Det är ju deras ”bebis”, säger Åke Höljer på Surahammars kommun.

Tidigt i våras hörsammade ansvariga på Surahammars kommun gruppen från daglig verksamhet och deras ryt om alla fimpar de får plocka på sina skräpplockarrundor i centrum.

Efter lång leveranstid är nu, sedan någon vecka tillbaka, fyra fimpomater uppsatta vid Köpmangatan och på torget. Kommunen hyr apparaterna av ett externt företag till en kostnad av cirka 20 000 kronor per år.

I avtalet ingår att de ersätts om de till exempel utsätts för skadegörelse.

– Vi börjar med de här fyra och ser vilket resultat vi får. Fungerar det bra är det förstås tänkt att vi sätter upp även i Ramnäs och Virsbo, säger Åke Höljer, driftansvarig på kommunens fastighetsavdelning.

I klippet ovan berättar deltagarna från Björkens gruppverksamhet vad de tror om de nya fimpomaterna. Foto: Jenny Berggren/SVT

En slags askkopp. Tanken är att rökare ska bli motiverad att slänga sina fimpar i fimpomaten istället för på marken. Den ser ut lite som en brevlåda med två fack.

Genom att välja fack svarar rökaren på en lokalt formulerad fråga, eller deltar i en informell omröstning.

I Surahammar kommer skräpplockargänget från daglig verksamhet att ansvara för tömning och för att frågorna byts ut med jämna mellanrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer