Antalet som blir långtidsarbetslösa ökar. Foto: TT

De långtidsarbetslösa blir fler: ”Oroväckande att det stiger”

Publicerad

Fler blir arbetslösa längre. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Pandemin bedöms vara en bidragande orsak.

Trenden ser likadan ut i Västmanland som i riket i övrigt: fler blir arbetslösa längre. Enligt Arbetsförmedlingen så var drygt 188 000 personer långtidsarbetslösa i slutet av augusti. Över 50 procent av dem har varit utan arbete i mer än två år.

– Det är oroväckande att det stiger, och vi försöker hitta insatser där vi kan försöka stävja det här på ett tidigt stadium, säger Jens Wretling, sektionschef Arbetsförmedlingen Västmanland.

Stort fokus

Enligt ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen så läggs stor kraft på gruppen långtidsarbetslösa.

– Långtidsarbetslöshet är ett stort problem för de individer som drabbats, och för hela samhället. Ofta behövs en kombination med insatser, så som matchningstjänster hos fristående aktörer, arbetsmarknadsutbildningar och subventionerade anställningar för att de här personerna ska komma i arbete, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Jobbet avgörande för ekonomin

Just arbetslöshet är enligt Kronofogden också huvudorsaken till att man söker skuldsanering, och i nuläget ligger antalet som söker skuldsanering rekordhögt.

Hör i klippet ovan hur Arbetsförmedlingen jobbar för att få de som är långtidsarbetslösa ut i jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.