Fler unga söker om skuldsanering hos Kronofogden Foto: TT

Ungas ekonomi: Rekordmånga söker skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har Kronofogden tagit emot så många ansökningar om skuldsanering som nu. Gruppen unga som söker skuldsanering ökade dramatiskt under 2020.

– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Enligt Kronofogden ökade antalet unga mellan 18 och 30 som sökte skuldsanering 2020. Och trots en liten avmattning hittills under 2021 så ligger antalet ansökningar på historiskt hög nivå.

– Jag har jobbat på Kronofogden i nästan 30 år och det här har jag inte sett tidigare. Det är allvarligt att vi ser att så många unga har stora ekonomiska problem, säger Per-Olof Lindh.

Orsakerna menar Kronofogden ligger i det konsumtionssamhälle vi lever i, där det nu är väldigt lätt att snabbt låna pengar och där mycket av tillvaron handlar om att handla.

Oroande utveckling

På budget- och skuldrådgivningen i Västerås jobbar man dagligen med människor som försatt sig i svåra ekonomiska situationer, även här ser man med oro på att fler unga skuldsätter sig.

– Det är väldigt oroande att yngre personer idag skuldsätter sig mycket, mycket tidigare. Tyvärr tar man lån för att konsumera, säger Cristina Raquette, teamsamordnare budget- och skuldrådgivningen Västerås.

Hör mer från henne om unga och ekonomi i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.