Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kauko Leppälä, enhetschef på arbetsförmedlingen i Västmanland. Foto: Christoffer Söderman / SVT

Fler skriver in sig som arbetslösa i Västmanland

Publicerad

I spåren av coronapandemin har hittills drygt tusen fler personer skrivit in sig som arbetslösa hos arbetsförmedlingen i Västmanland – om man jämför med samma period ifjol.
– Det som är särskilt oroande är att det inte går att förutse hur det kommer bli och att det går så förbaskat fort. Det bara smäller till, säger Kauko Leppälä, enhetschef på arbetsförmedlingen i Västmanland.

Från och med den första mars till den 19 april har arbetsförmedlingen i länet sett drygt 2 400 nyinskrivna arbetssökande.

– Det är ungefär tusen fler än förra året. Så det är en ökning. Bakom varje ental så finns det ju en individ som riskerar att få sin ekonomi förstörd. Det är tusen personer som mår riktigt illa, säger Kauko Leppälä.

Under samma period har 537 personer berörts av varsel i Västmanland. Likt i resten av landet så är de mest ansatta branscherna i dagsläget: hotell, restaurang, handel, besöksnäring, bemanningföretag och transport.​ Situationen ser dock bättre ut i länet om man jämför med resten av riket.

– Vi har inte drabbats procentuellt sätt lika hårt av varken varsel eller nyinskrivna arbetslösa än.​ Om det är en tillfällighet eller inte törs jag inte säga, men jag är tämligen övertygad om att även vi kommer få vår del. Industrin har än så länge inte varslat och Västmanland är ju industitungt, så vi håller tummarna att den ska klara sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet