Få laddstolpar i Västmanland: ”Risk att besökare väljer bort”

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att ladda sin elbil ser olika ut i landet. I Västmanland är det flera kommuner som har få publika laddstolpar.

Hallstahammar ha till exempel bara en laddstation med totalt sex uttag – varav två snabbladdare.

Enligt statistiken SVT Nyheter tagit del av rymmer det i dag ungefär 44 elbilar per uttag i Hallstahammar kommun. Kommunen har i dagsläget inga beslutade planer på att skaffa fler elbilsladdare, men de har en nyligen tagit fram en attrationsstrategi.

– Det finns olika punkter i kommunen som är intressanta för nya snabbladdare, säger Carl-Magnus Palmblad, energi- och klimatrådgivare Hallstahammar kommun.

Klimatet – Val 2022

Utöver Hallstahammar är det Kungsör, Surahammar och Fagersta kommun som bara har en laddstation. Medan Skinnskatteberg och Norberg inte har någon publik laddplats i dagsläget.

Få snabbladdare är problematiskt 

Att det finns flera kommuner i länet som har få laddstationer beror på att marknaden är mindre benägen att bygga laddplatser på mindre orter. Någonting som enligt Jan Van Der Horst, klimatkordinator på länstyrelsen i Västmanland, är problematiskt.

– Den stora majoriteten av laddning sker hemma, men vi behöver publika snabbladdare i någorlunda närhet för att det ska fungera bra att ha en elbil, säger Jan Van Der Horst.

I klippet svarar Carl-Magnus Palmblad på vilka risker han ser med att ha för få laddstolpar – och får många.

Antal laddpunkter i Västmanland – kommun för kommun

Skinnskatteberg: Ingen

Norberg: Ingen

Surahammar: 1

Hallstahammar: 6

Kungsör: 6

Fagersta: 7

Köping: 16

Sala: 24

Arboga: 50

Västerås: 200

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet