Bilden är en arkivbild. Foto: SVT/arkiv

Kvinnojourer i länet märker ökat tryck efter storhelger

Publicerad

Efter storhelgerna brukar fler kvinnor höra av sig till kvinnojourer runt om i Sverige. Det ökade trycket märks också av på kvinnojourer i Västmanland.

På kvinnohuset i Västerås märks det att trycket ökar, vilket P4 Västmanland var först med att rapportera om.

– Det är vår erfarenhet att kvinnor håller ut under familjekodade helger, att man tänker att det ska vara bra för familjen. Men sen blir det inte så och när vardagen kommer är det lättare att ta kontakt, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig på Kvinnohuset i Västerås, till SVT Västmanland.

”Våga ta kontakt, oavsett tid på året”

Kvinnohuset i Västerås märker av trycket genom att fler ringer och mejlar till dem.

Dock menar Elin Hedén att det är viktigt att lyssna på sin egna känsla och våga ta kontakt, oavsett vilken tid på året eller på dagen det är.

Även i Sala märker kvinnojouren att trycket ökar efter storhelgerna, men även efter sommaren. De tror att kvinnorna har lättare att kontakta kvinnojouren då.

Märker inte av något ökat tryck

Kvinnojoursföreningen Frida i Fagersta, som har avtal med kommunerna Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar och Hallstahammar märker dock inte av något ökat tryck efter storhelgerna. De tycker att det är lika mycket kvinnor som hör av sig hela tiden.

Kvinnojoursföreningen Frida vet inte varför det är på det sättet.

SVT Nyheter Västmanland har sökt Kvinnojouren Köping, Arboga, Kungsör ett flertal gånger, men har inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.