Stadsbiologen om ljusförorening: ”Flera miljoner insekter kan dö varje natt”

Publicerad

Mer och starkare belysning, ibland på platser och under tider där det inte skulle behövas, är ett stort hot mot vissa djurarter.

Det talas allt mer om dessa så kallade ljusföroreningar – som gör att nattaktiva djur som fladdermöss och insekter riskerar att försvinna från många miljöer.

– Framför allt är det insekter som påverkas, det har väl alla som tänt en lampa när det är mörkt sett att det lockar till exempel nattfjärilar, men att belysningen påverkar djurlivet så mycket det har ganska ny forskning kommit fram till och i en enda stad kan flera miljoner insekter kan dö varje natt, säger Kerstin Isaksson, stadsbiolog Västerås.

Insekterna lockas till belysningen och är ofta oförmögna att ta sig därifrån utan flyger runt tills de ramlar ner och dör.

– Det är livsavgörande att vi tittar på den här frågan, vi kommer inte att klara oss utan insekterna, säger Kerstin Isaksson.

Ingen belysning i Johannisberg

I Västerås har man börjat ta med de nattaktiva djuren i beräkningen när man planerar för belysning på olika platser. På den nybyggda vattenparken på Johannisberg i Västerås har man valt att inte ha någon belysning alls. Det för att värna insekter men framför allt fladdermöss som bor i området.

Vi träffade stadsbiolog Kerstin Isaksson där ute och i klippet kan du höra henne om fenomenet ljusföroreningar och se när hon letar efter fladdermöss i stenrösen som finns på området.

– En jätteviktig sak är information, att informera människor om att de kanske inte behöver ha den där uppåtriktade belysningen, om man vet att många djur dör så släcker man ju hellre, säger Kerstin Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.