Nytt ljus ska gynna djurlivet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ljusföroreningar är ett allt större problem. I Västerås sjösätts inom kort ett belysningsprogram där belysningens påverkan på djurlivet ska vara en viktig del, tillsammans med frågor om trygghet, säkerhet och det estetiska.

– Det kan bli så att vissa platser kan få vara lite mörkare, och gör man det på ett bra sätt så tror jag inte någon blir lidande utan att det blir en bra kombination till slut, säger Siri Sigrand, landskapsarkitekt Västerås stad.

Västerås stad håller just nu på att ta fram ett belysningsprogram där man sätter fokus på belysning i stadsmiljön och vid annan bebyggelse. Programmet ska se till så att det vid ny bebyggelse eller upprustning av andra delar av staden ska finnas en gemensam plan på hur man ska tänka vad gäller belysning. Det handlar förutom om trafiksäkerhet, den upplevda tryggheten och det rent estetiksa även mycket om att gynna djurlivet.

– Det är en sådan viktig sak som annars lätt kan glömmas bort eller att man har många förutfattade meningar om, så det är viktigt att man väger in alla aspekter när man belyser, säger Siri Sigrand.

Ljus ur olika aspekter

Det handlar om mängden ljus och hur det är utformat, färgen på ljuset, riktningen på ljuset och att ibland kunna anpassa det med timrar. Efter sommaren är planen att belysningsprogrammet ska vara klart för att skickas ut på remiss.

– Vi har inte haft något belysningsprogram i Västerås tidigare, och eftersom det är många olika intressen att väga samman så kan det bli lättare och bli bättre helhet om vi har ett belysningsprogram, säger Siri Sigrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.