Folkomröstningen som Medåkermamman Sara kämpade för riskerar att ställas in

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckors arbete fick trebarnsmamman Sara Hallström och andra Medåkerbor ihop tillräckligt många namn för att kunna hålla en folkomröstning som skulle kunna hindra nedläggningen av deras barns skola.

En folkomröstning som inte kommer att kunna genomföras på grund av det rådande coronaläget. Enligt kommunstyrelsen, som under tisdagen röstade igenom förslaget om att lägga ned Medåker, kan inte folkomröstningen skjutas på till framtiden utan måste ställas in.

Tillsammans med andra föräldrar i Medåker samlade hon in namnunderskrifter för att få till folkomröstningen som nu riskerar att läggas ned på grund av den rådande coronakrisen då det inte går att samla folk och genomföra en röstning.

– Det fanns ett stort engagemang när vi samlade in underskrifterna. Drygt 20 procent ville ha folkomröstningen. De som har skrivit på känner sig antagligen inte hörda nu.

Vad hade man kunnat göra istället?

– Man hade nog kunnat lägga folkomröstningen senare, säger Sara Hallström.

Den 29 april är det kommunfullmäktige i Arboga. Då tas det slutgiltiga beslutet om folkomröstningen av Medåker skola.

– Vi hoppas fortfarande. Mitt äldsta barn är inställt på att fortsätta gå i skolan i Medåker, säger Sara Hallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.