”Blir det inte uttalat går man med missnöje” säger Anvar Jusufbegovic som är rektor på Nyckelbergsskolan i Köping Foto: Melker Blomberg/SVT

Kritiken: ”Undercover-skola” med få behöriga lärare – föräldrar ifrågasätter undervisningen på Nyckelbergsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar till barn som går eller har gått på Nyckelbergsskolan i Köping menar att deras barn inte fått sina behov sedda. Kritiken rör skolans enskilda undervisning och undervisning i särskild undervisningsgrupp, som båda skett i lokaler utanför skolområdet.

Det är främst lokalerna som går under namnet ”Ågärdsskolan”, 1,5 kilometer från skolområdet, som får kritik. Där har elever med behov ev enskild undervisning haft sina lektioner.

Och i gamla lägenheter, omgjorda till klassrum, har undervisningen för elever i behov av särskild undervisningsgrupp skett.

Enligt Anvar Jusufbegovic, rektor på Nyckelbergsskolan, har inte längre några elever sin undervisning i dessa lokalerna. Sedan årsskiftet sker det i en liten grupp på skolan för elever som får särskild undervisning.

Men även om lokalerna i dagsläget inte används, kan de komma att användas framöver.

– Det finns inget beslut om att lokalerna inte ska användas, men vi har inga elever där just nu, säger Anvar Jusufbegovic.

Rykten om en ”undercover-skola”

Flera föräldrar, både till nuvarande och tidigare elever, kritiserar även skolan för att det är få behöriga lärare. Och menar att ”Ågärdsskolan” är en ”undercover-skola” det inte pratas högt om.

Anvar Jusufbegovic betonar att det inte finns någon “undercover-skola”. Och säger att kritiken om få behöriga lärare inte stämmer.

–  På lågstadiet är det cirka 15 lärare varav två är obehöriga, men till nästa läsår kommer alla vara behöriga. På mellanstadiet har vi lärare som är obehöriga i vissa ämnen, säger han.

Anledningen till att lärarna är obehöriga i vissa ämnen är för att skolan satsat på att elever ska ha samma lärare i alla ämnen, vilket gör att lärarna blir obehöriga i vissa ämnen. Dock har alla en pedagogisk utbildning.

På fritidssidan är däremot inte alla utbildade fritidspedagoger.

”Blir det inte uttalat går man med missnöje”

Vidare menar Anvar Jusufbegovic att föräldrar inte behöver vara oroliga över att deras barns behov inte tillgodoses på skolan. 

– Jag vill gärna höra hur man ser på det och varför, samt om det varit så här över tid. Det är bra för oss att veta hur vi ska jobba i framtiden, inte bara med elever utan också med vårdnadshavare. Blir det inte uttalat går man med missnöje, förklarar han.

SVT har varit i kontakt med cirka tio föräldrar, men ingen har velat ställa upp på intervju med respekt till sina barn.

Det här är enskild undervisning och särskild undervisningsgrupp:

• Enskild undervisning är när en elev undervisas enskilt. Skälet till att en elev får enskild undervisningsgrupp kan förutom inlärningsproblematik vara social problematik eller olika funktionsnedsättningar. Det är dock inte enskild undervisning om en elev vid ett eller ett par tillfällen i veckan får sin undervisning utanför den ordinarie klassens ram.

• Särskild undervisningsgrupp kan vara att en elev får undervisning i en annan grupp inom skolan. Det kan också vara undervisning i andra lokaler med annan personal i en kommungemensam grupp. Skälet till att en elev placeras i en särskild undervisningsgrupp kan förutom inlärningsproblematik vara social problematik eller olika funktionsnedsättningar.

Källa: Skolverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.