Hör Kristina Persson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, berätta om utredningen som handlar om misstänkta grova miljöbrott, bland annat i Norberg och Skultuna. Foto: SVT

Skultunatippen: Ingen längre frihetsberövad för grovt miljöbrott

Publicerad

En Salabo som sedan september suttit häktad misstänkt för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott är inte längre häktad i ärendet. Det innebär att ingen av de personer med koppling till företagskoncernen NMT, som tidigare häktats, längre är frihetsberövade för de misstänkta miljöbrotten. Salabon är däremot numera häktad i ett annat ärende.

I september häktades tre personer med kopplingar till företaget NM Trading och Transport AB, misstänkta för grova miljöbrott under tiden 2015-2020.

I utredningen förekommer två platser i Västmanland, dels Norberg, där avfall ska ha grävts ner, och dels Skultuna.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Belagd med reseförbud

Två av de misstänkta släpptes i oktober, och nu har åklagaren även hävt häktningsbeslutet för den Salabo som blev fortsatt häktad när övriga släpptes. Åklagaren har samtidigt belagt honom med reseförbud.

Samtliga tre är dock fortfarande misstänkta för de grova miljöbrotten. De själva förnekar brott. Salabon är samtidigt misstänkt för grovt penningtvättsbrott år 2016.

Misstänkt för grovt penningtvättsbrott

Men trots att han inte längre är häktad i miljöbrottsmålet är han fortfarande frihetsberövad, då han häktats för nya misstankar om grovt penningtvättsbrott – en utredning som leds av Ekobrottsmyndigheten. Brott som ska ha begåtts under 2019 och 2020.

I klippet berättar kammaråklagare Kristina Persson om var de står i utredningen, om den påverkas av att bolaget försatts i konkurs och om orterna i Västmanland som bland annat berörs av de misstänkta miljöbrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet