Foto: SVT/TT

Företagsledaren släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Företagsledaren som är misstänkt för inblandning i den stora jaktbrottshärvan i Västmanland har släppts ur häktet. En man sitter fortfarande häktad.

Enligt åklagaren har varg, lodjur och kungsörn dödats illegalt och brotten ska ha ägt rum den 1 januari 2014 till och med den 26 oktober 2018.

Totalt fem personer misstänks för inblandning i den illegala jakten. Tre satt häktade under olika brottsrubriceringar. Under måndagen släpptes den 69-åriga mannen, en stor skogsägare och industriman hemmahörande i södra Dalarna, samt en 28-årig man.

En man är fortfarande häktad

Åklagare Lars Magnusson gör bedömningen att risken är liten att de frisläppta männen ska försvåra utredningen. Det samma gäller inte för den tredje mannen som fortfarande sitter häktad.

– Jag gör bedömningen att det fortfarande finns en beaktansvärd risk att han kan försvåra utredningen innan beviset är säkrat, säger Lars Magnusson.

Ett åtal kommer inte väckas mot den man som fortfarande sitter häktad.

– Det kommer inte att hinnas med innan den 3 december, som är det aktuella datumet i hans fall.

Delad syn på bevisläget

Bevisläget är i dagsläget oförändrat, menar Lars Magnusson.

– Misstankarna kvarstår i oförminskad styrka för brotten, säger han.

Den 69-åriga mannen nekar till brott och hans försvarsadvokat Sven Severin delar inte åklagarens syn på bevisläget.

– Sett till det bevismaterial som vi har tagit del av så anser vi inte att bevisläget är starkt, säger Sven Severin.

Hans klient har fått sjukvårdsbehandling under sin tid i häktet, men försvarsadvokaten vill inte kommentera sin klients hälsotillstånd ytterligare.

– Nu är han såklart otroligt lättad över att få komma hem. Ingen som sitter häktad så här lång tid lämnas oberörd av upplevelsen, säger Sven Severin.

Läs merom den misstänkta jaktbrottshärvan här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Mer i ämnet