Visent

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilda visenter kan bli verklighet i Sverige. De senaste bevisen för att den fanns i vår natur är för runt 10 000 år sedan. Hör om forskningen i videon. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Forskning visar fördelar med vilda visenter – lämpligt att införa i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om vi åter kan få vilda visenter i Sverige har nu tagit ett kliv framåt. Ny forskning visar att visenten troligen skulle ha positiv påverkan på landskapet med sitt sätt att beta bland annat gräs. Men det återstår flera frågetecken innan en återintroduktion kan bli aktuell.

– Det behövs mer kunskap och mer dialog, säger Harald Nylinder affärsområdeschef Skogssällskapet.

Det är forskare på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som på uppdrag av stiftelsen Skogssällskapet analyserat vad det skulle innebära med att återinföra vilda visenter i Sverige.

Forskarna kommer fram till att det finns lämpliga habitat i Syd- och Mellansverige, bland annat i Västmanland och Örebro län, samt i Småland. En bit av sin egen mark i Västmanland har Skogssällskapet själva pekat ut som en möjlig plats, forskarna har undersökt den och sett att den skulle kunna passa visenterna. Men nu krävs mer kunskap och dialog innan vilda visenter kan bli verklighet.

– Vi är intresserade av att veta vad markägarna, och intresseföreningar i området tycker. Lokalsamhället och alla som vistas i området, säger Harald Nylinder.

3 frågor om: Visenten – så är den europeiska bisonoxen som snart kan gå vilt i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är visenten för djur egentligen? Henrik Ludvigsson som driver djurparken Kungsbyn utanför Västerås har under många år haft visenter på gården. Han ger sin bild av visenter i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.