Jan Smedjegård som är smittskyddsläkare på Västmanlands sjukhus i Västerås meddelar på onsdagseftermidagen att de första coronafallen i Västmanland har bekräftats. Foto: SVT/ Centers for disease control and prevention, EPA / TT

Bekräftat: Västmanland har fått sina första coronafall

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fall av coronavirus har bekräftats i Västmanland. Samtliga smittade personer har rest i riskområdena, uppger Region Västmanland.

– Patienterna vistas i hemmen, säger smittskyddsläkaren Jan Smedjegård.

Fyra västmanlänningar bär på covid-19, som Sveriges Radio Västmanland var först med att rapportera om. Två av personerna har nyligen kommit hem från Tyrolen i Österrike, en person har varit i Norditalien och en person i Schweiz. Under tiden som personerna testades hölls de hemma.

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienterna vistas i hemmen och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi nu fått bekräftat är fyra fall som smittats utanför Sverige och inte här i Västmanland, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Västmanland

300 virustestade i länet

Sedan coronavirusets utbrott har 300 personer testats i Västmanland. De fyra smittade har isolerats i sina hem enligt regionens riktlinjer.

– Vi har varit och är fortsatt beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fall utan utlandskoppling, säger Jan Smedjegård.

Som ett led i att minska smittspridningen i länet införs besöksförbud på regionens vårdmottagningar.

Efter att Folkhälsomyndigheten gjorde bedömningen att risken för allmän spridning av coronaviruset är mycket hög höjer Region Västmanland beredskapen och har beslutat att införa förstärkningsläge.

Om smittspårning

Smittspårning innebär att sjukvårdspersonal från regionen frågar den smittade personen om vilka personer som haft sådan kontakt med den smittade personen att risk för smitta kan ha funnits. Alla dessa personer följs upp under 14 dagar och får information och rekommendationer om:

  • information om inkubationstiden och möjliga symtom på coronainfektion
  • vikten av god hygien inklusive handhygien och hostetikett
  • att vid uppkomst av symptom direkt ta telefonkontakt med vården och att patienten inte ska uppsöka vårdinrättning utan föregående telefonkontakt
  • att undvika sociala kontakter utanför hushållet
  • att undvika att resa, både inom Sverige och utomlands

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet