Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Först är det flytt av uppställningsspåren och det är det som Trafikverket nu beslutat om att finansiera merparten av, tillsammans med Västerås stad och Region Västmanland”, säger Sanna Edling, projektchef Mälarporten. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Första etappen av nya resecentrum i Västerås kan snart inledas – 95 miljoner klara från Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av planering börjar nu planerna för nya Resecentrum i Västerås bli mer konkreta. Den första delen av Trafikverkets finansiering är nu säkrad och bygget av en ny uppställningsplats för tåg har kommit närmare.

– Det här är ett stort besked för oss, det här visar att Trafikverket är angeläget med att komma igång med projektet, säger Sanna Edling, projektchef Mälarporten.

Enligt planen väntas Trafikverket finansiera Västerås nya resecentrum med 600 miljoner kronor i den första etappen. Nu är 95 miljoner av dem säkrade och ska gå till att bygga en ny bangård med uppställningsspår där tåg kan placeras. Den funktionen finns idag vid den befintliga stationen men tanken är att den nya bangården ska förläggas vid Västerås Västra, bortanför Hammarby.

– Det är ett viktigt steg att flytta uppställningsspåret till Västerås Västra för att vi gemensamt ska kunna komma i gång med byggandet av ett nytt resecentrum i staden, säger Rami Yones, regional direktör i region öst på Trafikverket.

Pengarna kom fram tillslut

Ombyggnationen av Västerås nya uppställningsspår var inte med i den nationella transportplanen för infrastrukturfinansiering, men Trafikverket hittade en lösning när pengarna kunde tas från en så kallad regional trimningsfond. Byggstart är budgeterad till 2028 men möjligheten finns att den sker tidigare än så.

– Att vi kommit så här långt är resultatet av ett nära samarbete under flera år med Västerås stad och Region Västmanland, för att komma fram till den bästa lösningen, säger Rami Yones.

Hör Sanna Edling , projektchef för Mälarporten där ombyggnationen av resecentrum är den första delen, i klippet ovan ge svar på tre frågor om vad som händer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.