Enligt lokalpolisområdeschefen Sara Ekström kan polisens tillslag mot den organiserade brottsligheten ligga bakom den senaste veckans oroligheter. Foto: Robert Reinholdsson/ Daniel Brodén / SVT

Nu tar polisen nästa steg efter veckans skjutningar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fortfarande ingen misstänkt eller gripen efter veckans tre skjutningar i Västerås kommun. Händelserna rubriceras som försök till mord och polisen har inlett en så kallad särskild händelse. Enligt Sara Ekström, som är lokalpolisområdeschef i Västerås, kan allmänheten känna sig trygg. 

– Det finns alltid en risk att tredje man drabbas, men jag gör bedömningen att den är låg, säger hon. 

De tre skjutningarna inträffade i Skultuna, på Råby och på Hammarby. Sara Ekström menar att brotten i sig inte är kopplade till områdena. 

– Brotten är inte kopplade till ett särskilt område, utan snarare personer, förklarar hon. 

Skjutningarna i Västerås 2021

Efter händelserna har polisen inlett en särskilt händelse, vilket innebär att de lättare kan flytta och frigöra resurser som behövs för att utreda brotten. 

Även Västerås stad har satt in extra resurser. 

– Vi har bland annat fältarbetande socialsekreterare och fritidsgårdar som håller öppet under sommaren för att skapa större trygghet, berättar Staffan Jansson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

I klippet ovan berättar lokalpolisområdeschefen Sara Ekström om vad som kan ligga bakom de tre skjutningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Västerås 2021

Mer i ämnet