Foto: SVT

Nya uppgifter om dödsfall på vuxenpsyk – utredning återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen angående polisingripandet i vintras, där en 28-årig man dog i ett rum på vuxenpsykiatrin i Västerås återupptas. Detta efter att nya uppgifter kommit in.

Ett halvår efter beskedet att ingen av de fem poliserna som fanns med vid ingripandet skulle åtalas, beslutar åklagare Lena Lithner att öppna förundersökningen igen. Orsaken är uppgifter som kommit fram genom psykatrins egen utredning av händelsen.

Personalens uppgifter

Rapporten var klar i juni men eftersom förundersökningen redan lagts ner vid den tiden tog åklagaren aldrig del av materialet. Men så plötsligt, i mitten av hösten beställde åklagaren ändå in psykiatrins utredning och händelserapport.

Fallet Sinthu

I rapporten finns bland annat uppgifter från sjukvårdspersonal på plats, som vittnar om att ha sett polis sitta på 28-åringens rygg.

Satt på ryggen

Sveriges Radio, som under tiden granskat händelsen, har också pratat med flera personer som var på plats, men aldrig hörts av polisen.

De vittnar, precis som i psykiatrins rapport, om hur de i samband med ingripandet sett polis sitta på 28-åringen med ett knä i ryggen när han låg på golvet. I radiodokumentären säger ett av vittnena att det känns som om polis och åklagare skyddar varandra.

Rättsmedicinsk bedöming ifrågasätts

Rättsläkaren har i sitt utlåtande bedömt dödsfallet som en olyckshändelse något som för åklagarens del väger tungt i beslutet att åtala eller inte. Men i Sveriges Radios granskning ifrågasätter flera experter den bedömningen. Det finns också dokumenterade skador mellan skulderbladen som inte tagits hänsyn till.

Polisens internutredare säger att de nu jobbar intensivt med ärendet. Nya kontakter har tagits bland annat med rättsläkaren för kompletteringar och man följer också upp psykiatrins utredning av händelsen med nya förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet