Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolsvabördige Johanna Rytting Kaneryd är en stor inspirationskälla för de fotbollsspelande ungdomarna i bygden. Foto: Christine Olsson/TT, Johan Borehed/SVT

Fotbollsfeber i Kolsva när bygdens stolthet Johanna Rytting Kaneryd stormar fram i VM

Uppdaterad
Publicerad

På Vargheden i Kolsva började landslagsstjärnan Johanna Rytting Kaneryds fotbollskarriär. När SVT träffar ett gäng unga fotbollstjejer vid planen dagen innan matchen mot Argentina är VM-temperaturen hög – och det finns ingen tvekan om vem som är idolen.

– Man blir inspirerad av henne, säger Ella Sandberg.

Johanna Rytting Kaneryd har startat båda Sveriges inledande matcher i VM. Till vardags är hon sedan ett år tillbaka proffs i Londonklubben Chelsea, men redan under de tidiga åren i Kolsva IF och Köpingsklubben Forsby FF syntes hennes exceptionella talang.

– Hon var väldigt fokuserad och man såg att hon var vän med bollen, den satt tajt vid hennes fötter. Man såg att hon hade en glädje när hon trillade boll. Många som såg henne sa: ”Här har vi en supertalang, hon kommer att bli någonting”, säger Anders Eriksson som har varit tränare i föreningen och följt Johanna genom åren.

Lyfte hela laget

Han har dock inte tränat henne, men däremot hennes mamma. En av Anders döttrar har även spelat i samma lag som Johanna.

– Hon har berättat att Johanna lyfte hela laget när hon kom ut på planen, utan att egentligen säga något. Hon hade en aura runt sig och gjorde hela laget bättre. Det är få som har den talangen.

I klippet: Följ med till Vargheden och möt fotbollstjejerna som drömmer om en karriär i idolens fotspår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.