Foto: Jenny Berggren/SVT

Frias för kidnappardrama i Köping

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män från Köping och Kungsör som stått åtalade för människorov av en annan man frias av Västmanlands tingsrätt. Offret vägrade att svara på frågor under rättegången.

Istället hänvisade offret vad han sagt i tidigare polisförhör.

”Att tillmäta uppgifterna från polisförhör allt för stort bevisvärde skulle strida mot den omedelbarhetsprincip som gäller i svensk domstol. Genom att vägra svara på frågor förtas försvararna möjlighet genom egna frågor eller följdfrågor kontrollera trovärdighet och tillförlitlighet i berättelsen eller att fästa rättens uppmärksamhet på motsägelser eller oklarheter”, skriver tingsrätten i sin dom.

Därför frias männen.

Uppdrag: Skjuta poliser

Enligt åtalet skulle de fyra ha kidnappat mannen, som tidigare bott i Köping men flyttat till Gävle, och försökt tvinga honom att utföra ett rån, skjuta poliser samt skaffa fram telefoner till dem i oktober 2015. Upprinnelsen skulle ha varit en oreglerad skuld.

Offret skulle också ha misshandlats vid en skjutbana i Köping. Männen skulle ha bundit mannens armar med buntband, slagit honom och avlossat skott vid hans fötter.

De tilltalade har hela tiden nekat till brott och enligt tingsrättens mening kan varken deras eller offrets uppgifter bedömas som ”särdeles trovärdiga”.  Ord har stått mot ord. Åklagaren har inte lyckats bevisa att kidnappningen och de efterföljande händelserna ska ha skett.

Ringa misshandel missbevisad

En av dem, en 28-årig man, har erkänt att han gett offret en örfil. 28-åringens fälls därför för ringa misshandel och straffet blir 40 dagsböter à 100 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.