Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT har besökt Frida Hjärtström hemma i villan i Västerås, där hon snart ska föda sitt andra barn. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Frida ska föda barn hemma – utan barnmorska

Uppdaterad
Publicerad

Frida Hjärtström ska snart föda sitt andra barn och har bestämt sig för att genomgå förlossningen hemma i huset i Västerås, utan legitimerad personal.
– Det var ett ganska enkelt beslut, säger hon.

Förlossningspoolen har precis anlänt när SVT Nyheter Västmanland besöker Frida Hjärtström. Med ett lugn visar hon upp platsen där hon planerar föda sitt andra barn. 

– Jag bestämde mig på en gång när jag blev gravid, att jag vill föda hemma, säger Frida Hjärtström.

Hon försökte då få tag i en hembarnmorska, som skulle kunna assistera under förlossningen hemma, men hittade ingen. Frida har därför bestämt sig för att föda utan legitimerad personal.

Socialstyrelsen avråder

Socialstyrelsen har ingen generell rekommendation kring hemförlossningar. De varken avråder eller rekommenderar kvinnor att föda hemma, utan lämnar det upp till varje region.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, ser däremot allvarligt på att vissa kvinnor väljer att föda hemma utan barnmorska eller annan legitimerad personal.

– Om man inte har kunnig och van personal närvarande vid en förlossning så ökar risken för komplikationer. Det är inte lämpligt att föda utan legitimerad personal. Jag avråder direkt från det på grund av riskerna, säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till SVT.

Kaj Wedenberg, överläkare på kvinnokliniken i Västerås, avråder kvinnor i Västmanland från att föda hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer