Lotta Görling viker skyddsförkläden som personal inom hälso- och sjukvården kan använda som skydd mot coronaviruset. Foto: Susanna Ahnlund

Här massproducerar frivilliga i Västerås plastförkläden till vården

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inledde Region Västmanland en egen produktion av plastförkläden till vården. Förhoppningen är att minst 1 500 förkläden ska produceras varje dag i sporthallen Västerås Arena – av frivilliga.

Åtgången av skyddsförkläden är just nu stor. Bara i region Västmanlands verksamheter förbrukas omkring 10 000-12 000 långärmade och 50 000 kortärmade platsförkläden varje vecka. Utöver det tillkommer också alla de plastförkläden som behövs och förbrukas i de kommunala verksamheterna.

I Västerås Arena kommer fokus i första hand ligga på att producera långärmade skyddsförkläden. Arbetet ska utföras av frivilliga. 

Coronaviruset i Västmanland

– Vi räknar med att vi kommer behöva ett 30-tal volontärer på varje arbetspass. Det kan vara personer som blivit permitterade, är arbetslösa eller ändå frivilliga, säger Maria Linder, utvecklingsdirektör region Västmanland.

Det hela har gått snabbt. På en vecka har regionen gått från idé till färdig produktion.

Här kan du anmäla dig som volontär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet