Rocky Blom var på plats på Ängsö under söndagen. Här är hans bästa tips till den som vill örn-spana framöver. Foto: Jenny Berggren/SVT

Extra god chans att se havsörn på Ängsö

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals tog sig till Ängsö utanför Västerås för årets örn-spaning. I det vackra vintervädret cirkulerade havsörnarna över isen och trätopparna – och de goda chanserna att se dem fortsätter.

– Med hjälp av yrkesfiskarna lägger vi ut mat åt dem, just nu ligger det braxen och lite rester ifrån jakten på ön därute på isen. Vi började för en vecka sedan att mata för att locka in dem, säger Alf Ericson, Länsstyrelsen Västmanland.

– Och det kommer vi att fortsätta med en vecka till här. Så under kommande sportlovsvecka finns det ju goda möjligheter att även fortsättningsvis se örn här.

Alf Ericson, naturvårdshandläggare Foto: Jenny Berggren/SVT

Populärt evenemang

Det säkraste stället att se örn är annars på den västra sidan av Ängsö, ut mot Fagerön.

Men den årliga örn-spaningen, som länsstyrelsen anordnar vid utsiktsplattformen vid Grisfjärden i närheten av slottet i februari, är ett populärt evenemang.

Med kikare och fikakorgar

Precis som tidigare år lockade den även den här söndagen hundratals. De allra flesta med kikare och fikakorgar.

Vid lunchtid hade som mest åtta örnar synts till i luften.

Rocky Blom var på plats med bland andra mormor och morfar.

– Jag har sett två. Det var inte när jag hade kikaren, jag såg dem bara flyga över skogen.

– Sen har vi grillat korv och jag har täljt lite pinnar och sånt, berättar han.

Foto: TT/arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.