Foto: Caroline Slotte/ SVT

Göran, 78, blev uppringd av en falsk rörspolare: ”Det skulle kosta massor”

Uppdaterad
Publicerad

Falska rörspolare riktar in sig främst på äldre personer som bor i villa. En av dem som har blivit uppringd av en falsk rörspolare är Göran Glimsholt.

– Det blev ett ganska irriterat samtal, säger han.

Personen som ringde ville komma hem till Göran för att spola och filma hans avloppssystem, men även för att se dess kvalitet. Förutom att ringa hem till folk och erbjuda tjänster som i många fall inte behövs, finns det flera fall då falska rörspolare knackat på ytterdörren. 

– Argumenten som personen hade var att om det skulle hända något med avloppet, så skulle det kosta massor och jag skulle bli tvungen att betala ersättning till kommunen, berättar Göran Glimsholt i Arboga.

Finns inget krav från kommunen

Enligt kommunerna i länet finns det inget krav från deras sida att spola eller filma fastigheters privata avlopp. Ifall problem uppstår uppmanas de att kontakta sin kommun.

– När jag kollade upp allt med kommunen fick jag bekräftat att det inte finns något krav på att boka den här typen av tjänst. Då kändes det skönt att jag agerat som jag gjort, säger Göran Glimsholt. 

Kommuner varnar för falska rörspolare – så undviker du att bli lurad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.