Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så gör du om du blir kontaktad av en falsk rörspolare Foto: Caroline Slotte/ SVT

Kommuner varnar för falska rörspolare – så undviker du att bli lurad

Publicerad

Att en telefonförsäljare kontaktar en konsument är helt lagligt, men när de uppger att de kommer från kommunen – då blir det olagligt.

Under året har flera kommuner varnat om falska rörspolare, som antingen ringer till konsumenter eller knackar på. 

– Det som bryter mot lagstiftningen är när företagen antyder att de ringer på uppdrag av kommunen eller kommunala bolag. Då pratar vi om vilseledande marknadsföring, som är olaglig, säger Sanna Westman Carling, konsumentjuridisk rådgivare på Västerås stad.

Riktar sig mot äldre personer som bor i villa

Enligt konsumentvägledningen i Västerås har de inte många registrerade ärenden om falska rörspolare, men de menar att det finns ett stort mörkertal. Den målgrupp som företagen främst riktar sig mot är äldre personer som bor i villa och som är måna om sina fastigheter. 

Vidare menar Sanna Westman Carling att när företagen uppger att de kommer från det kommunala, ger det ett förtroende för konsumenter. Det gör att de tror att tjänsten behöver beställas. I de flesta fall handlar det om hantverks- och bostadstjänster, så som falska sotare och rörspolare. 

I klippet ger Sanna tre tips på hur du undviker och hanterar falska rörspolare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer