”Gryningspyromanen” har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för genom åren. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Efter frisläppandet: Gryningspyromanen flyttar tillbaka till Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har den så kallade Gryningspyromanen, en 57-årig man från Skåne,  avtjänat sitt straff för bland annat försök till mordbrand på socialkontoret i Köping 2017. Han kommer att bosätta sig i en kommun i Västmanland och ska mot sin vilja bära fotboja.

Utöver fotbojan har frivården tagit beslut om att 57-åringen ska besöka deras kontor en gång i veckan. Samtliga beslut grundar sig på en risk- och behovsutredning som frivården gjort i anslutning till mannens frigivning. De skriver bland annat i sammanfattningen av utredningen:

”Risken för återfall i generell kriminalitet och våldsbrott bedöms som hög, också risken för återfall i sexualbrott bedöms som hög. Behov av insatser bedöms föreligga inom följande områden; prokriminella attityder och värderingar, prokriminellt umgänge, antisocialt personlighetsmönster, missbruk av narkotika, familj och relationer, arbete/skola/sysselsättning/boende samt fritid och avkoppling.”

Vägrar gå med på kraven

57-åringen har reagerat starkt på besluten: Han ”har vid samtal den 14 december 2020 varit negativ till de föreskrifter som frivården avser sätta under övervakningen avseende geografisk begränsning, elektronisk övervakning i form av fotboja samt drogkontroll.” Detta går att läsa i ett beslut från frivården tidigare i år.

Enligt källor till SVT Nyheter Västmanland har polisen i länet förberett sig noga inför frisläppandet av Gryningspyromanen som har nio avsnitt i belastningsregistret och gång på gång återfallit i kriminalitet. I nuläget har de valt att inte kommentera det enskilda fallet.

• Gryningspyromanen gäckade polisen i Ystad och Mellansverige i över ett decennium, mellan 2000 och 2011, då han misstänktes för hundratals bränder. Flera kulturhistoriska byggnader brann ned under den här tiden.  

• 2011 dömdes han för grov mordbrand i ett hyreshus i Ystad. Efter att ha avtjänat sitt straff på bland annat anstalten Salberga i Sala bosatte han sig i den lilla orten Kolsva i Köping våren 2016.

• I juni 2017 anlades en brand på socialförvaltningens kontor i Köping. Spår på platsen ledde till Gryningspyromanen.

• Bevisen höll i rätten och den 8 november 2018 dömdes mannen för försök till mordbrand på socialförvaltningen, men också för stöld, grovt barnpornografibrott, hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Straffet landade på två år och tre månader.

• Gryningspyromanen avtjänade sitt straff på anstalten Hall men blev senare omplacerad till Norrtelje anstalt. Omplaceringen gjordes på grund av att gryningspyromanen haft ”en drivande roll i en försämrad avdelningsstämning” skriver kriminalvården i ett beslut.

• Den 12 april 2021 blev gryningspyromanen villkorligt frigiven och bosatte sig,  enligt beslut från frivården, i en kommun i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gryningspyromanen

Mer i ämnet