”Gryningspyromanen” har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för genom åren. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Försökte elda på socialkontoret – gryningspyromanen döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Gryningspyromanen döms till fängelse i 2 år och 8 månader för bland annat försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman. Dessutom fråntas han rätten till den villkorliga frigivning han getts och får avtjäna ytterligare drygt 2 år och 7 månader i fängelse.

Den så kallade Gryningspyromanen döms för försök till mordbrand efter att natten mot den 5 december förra året ha försökt tända eld i ett rum på socialkontoret i Köping. Åklagare Frieda Gummesson hade yrkat på ansvar för försök till grov mordbrand.

– För att den här typen av brott ska dömas som grovt gäller att branden anlagts i ett tättbebyggt område samt att spridningsrisk förelåg. Här såg vi inte den risken, säger Johan Alvner, rådman som dömde i målet.

Gryningspyromanen

Det har heller inte styrkts att gärningen skulle ha utförts som en hämnd mot ett socialkontor, menar Alvner.

Försök till mordbrand – brottet med högst straffvärde

Den idag 54-årige mannen döms också för grovt hot mot tjänsteman, grovt barnpornografibrott, samt flera andra mindre brott.

Tingsrätten har funnit att gärning med det högsta straffvärdet är försök till mordbrand i Köping och enligt rätten uppgår det sammantagna straffvärdet för gärningarna till fängelse i 2 år och 8 månader.

Fråntas villkorlig frigivning

Vid tidpunkten för brotten var den 54-årige mannen villkorligt frigiven, en frigivning han nu anses förverkat. Han kommer därför, utöver det fängelsestraff han nu tilldömts, få avtjäna ytterligare drygt 2 år och 7 månader i fängelse.

Frias från branden i Arboga

Gryningspyromanen frias från flera åtalspunkter. Bland annat ogillades åtalet gällande den anlagda branden i centrala Arboga 2017. För det brottet saknades bevisning från brandplatsen.

– Det framstår som anmärkningsvärt att polisen inte spärrade av brottsplatsen och skyddade det skåp i vilket branden uppstod, säger Johan Alvner.

Även om det inte är säkert att en säkrad brottsplats hade gjort någon skillnad, menar Alvner, så hade det gett bättre förutsättningar för att säkerställa bevisning.

Ska betala skadestånd till socialnämnden i Köping

Gryningspyromanen döms också att betala skadestånd till bland annat social- och arbetsmarknadsnämnden i Köping samt till Köpings bostadsaktiebolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gryningspyromanen

Mer i ämnet