5 000 nya bostäder ska byggas under mandatperioden enligt politikernas löfte. Se hur det gått hittills i klippet. Foto: Robert Gustavsson/Amanda Hemberg Lind/SVT

Halvtid i politiken: Hur går det med löftet om tusentals nya bostäder i Västerås?

Uppdaterad
Publicerad

Det ska byggas 5 000 nya bostäder i Västerås under mandatperioden lovade politiska majoriteten efter valet 2018. Halva tiden har gått.

– Nu är det upp till bevis för oss, säger kommunalrådet Jesper Brandberg (L).

Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet sitter vid rodret i Västerås under namnet Utveckling Västerås.

Löftet om 5 000 bostäder är en rekordhög siffra, säger Jesper Brandberg (L), ordförande i fastighetsnämnden. Det är ett högt men rimligt mål att nå, menar han.

– Till skillnad från landet i övrigt så har inte bostadsproduktionen fallit i Västerås. I år kommer vi att starta rekordmånga bostadsbyggen, ungefär 1 200, säger han.

Se grafik i klippet ovan på antalet byggda bostäder och hur många som planeras.

Oppositionen: ”Risk att planerade bostäder inte kan byggas”

Det är bra att det byggs, dock räcker det inte med avsikten att bygga menar Moderaterna. Detaljplanerna hänger inte med och då är risken att bostäderna inte kan byggas i den takt som är tänkt säger andre vice ordförande i fastighetsnämnden Eleonore Lundkvist (M).

– Det är en lång lång kö i dag och majoriteten måste se till att få fram detaljplanerna, säger hon.

Jesper Brandberg (L) menar dock att många detaljplaner har vunnit laga kraft och att flera markanvisningar är på gång.

Så kommer ni att nå till 5 000 bostäder?

– Ja det tror jag. Jag är inte helt säker men vi ligger tillräckligt nära för att ha en rimlig chans. Det skulle vara ett jättelyft jämfört med hur det sett ut tidigare mandatperioder, säger Jesper Brandberg.

Så ser byggbehovet ut framöver

För att råda bot på bostadsbristen krävs mellan 1 390 och 1 580 nya bostäder årligen under åren 2020-2029 i FA*-region Västerås.

Totalt behövs 15 780 nya bostäder byggas i regionen från 2020 till 2029.

Källa: Boverket. Beräkningarna baseras på SCB:s befolkningsframskrivning.

*FA-region Västerås består av länets alla tio kommuner. FA-region är en arbetsmarknadsregion inom vilken människor kan bo och arbeta utan att behöva göra alltför tidsödande resor. På grund av Västerås storlek utgår dock störst byggbehov inom Västerås kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.