279 hushåll i Munga ansluts till kommunalt V/A. Foto: Privat

Avloppet drogs på fel sida huset – känner sig överkörd av Mälarenergi

Publicerad

För tre år sedan kom Mälarenergi med erbjudandet att ansluta de 279 hushållen i Munga till det kommunala vatten och avloppssysmtemet. Ett beslut som Björn Eriksson i Munga sett fram emot, då det egna avloppssystemet har frusit och varit besvärligt. Men det blev inte som han tänkt sig.

Mälarenergi satte vatten och avloppsanslutningen på motsatt sida om huset från där det först diskuterats, och enligt honom muntligt avtalats. Nu måste husägaren dra alla rör från kök och badrum genom källaren till andra sidan av huset.

Blir dyrt för den enskilde

Vem tar den kostnaden med rörmokare och borrning genom husets tre betongväggar?

– Alla fastighetsägarna får betala sina egna kostnader inne på tomterna. Mälarenergi drar bara in en eller två meter innanför tomtgränserna, säger Mälarenergis projektledare Glenn Holmgren.

Det är berg också i marken mellan där ni nu tänker sätta avloppet, och fem gånger längre avstånd till huset, jämfört med där kartan visar att ni var överens från början. Hur ska han dra rören där?

– Han får dra dem uppe på marken med markisolering runt och värmeslinga, om han inte vill spränga i berget. Allt går att lösa, säger Glenn Holmgren.

Men ännu dyrare för Mälarenergi

Mälarenergis avdelningschef för marknad och distribution, Frida Nolkrantz, tycker att de gjort rätt.

– En del fastighetsägare får en anslutningspunkt som de själva inte valt. Björn är i änden av ledningen, hade det gått förbi hade det varit en annan situation, men det är den sista fastigheten. Skulle vi gå trettio meter till för att han får bättre läge så blir det en stor kostnad som hela projektet får ta, säger Frida Nolkrantz.

– Man kan ha en dialog, men nu har vi hamnat i att det är här det blir. Mälarenergi har inte fått några meddelanden av Björn Holmgren. Vattentjänstlagen säger att det är huvudmannen som avgör förbindelsepunktens läge.

Att det går att lägga vattenledningar ytligt och man får titta på olika dragningar är något Björn Eriksson känner till.

– Så kan man förstås göra, men det blir enorma kostnader, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.