Göran Malmsten lär Yordanos Asefu att uttala svåra vokaler. Foto: SVT

Pensionärer lär nyanlända att uttala svåra vokaler

Uppdaterad
Publicerad

Ö, U och Å. Svåra bokstäver att uttala om man är ny i det svenska språket. I Arboga engagerar sig ett tiotal pensionärer i att hjälpa nyanlända att få rätt uttal.

– Uttalet är det stora problemet. Kommer de hit utan att någon lär dem svenska så lär de sig ett felaktigt språk. De säger ”O” istället för ”U” till exempel. När de har lärt sig det så är det nästan omöjligt att komma bort från de där O:en och då blir språket svårt, säger Göran Malmsten.

Språkträning från dag ett

Rätt uttal från första dagen, det är det som är viktigt menar Göran Malmsten. En gång om dagen kommer han till Kallstensgården i Arboga för att lära nyanlända flyktingar att tala rätt. Göran är gammal ingenjör från flyget i Arboga och van att jobba med problemlösning. Lösningen på uttals-problemet var att dra igång verksamheten där han tillsammans med ett gäng andra frivillga fångar upp de nyanlända så fort de kommer till boendet, för att sätta igång språkträningen.

#vardagsintegration

– Att kunna uttrycka sig och nå människor genom att säga rätt sak, och ändå aldrig vara rädd för att uttrycka sig. Det är viktigt, säger Gudrun Gravé, som är pensionerad lärare och också jobbar idéellt med de nyanlända.

Klarar SFI snabbare

Eftersom de nyanlända inte får starta med SFI-undervisning på en gång så fyller de idéella språklektionerna som hålls på många håll i landet en viktig funktion. En del av dem som har lärt sig svenska på Kallstensgården i Arboga kan sen ta sig igenom SFI-utbildningen på några veckor, något som vanligtvis tar två år.

– En kille har gått vidare och är läkare. En annan är i Stockholm och praktiserar som datakille. De har bara gått här, och sen testat av att de kan språket på SFI, säger Göran Malmsten.

”Tidigare la jag mest patiens”

För Göran har vardagen som pensionär fått en ny mening i och med språkträningen med de nyanlända.

– Det betyder mycket. Jag tycker det är jätteroligt att komma hit. Innan satt jag mest och la patiens hemma men nu är jag mest här. Jag tycker det är så kul, det är underbara människor, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vardagsintegration

Mer i ämnet