Språkkafé i Sala – mer än bara grammatik

Uppdaterad
Publicerad

På språkkaféet i Sala samlas nära hundra personer varje söndag för att lära sig svenska och för att lära ut svenska. Något som inte alltid är helt enkelt.

Yehcan Yildrim är en av volontärerna som hjälper till på språkverkstan i Folkets hus. Han har själv erfarenhet av att söka asyl och lära sig svenska, då han som sexåring kom till Sverige med sin familj. Idag pratar Yehcan Yildrim fem språk.

– En kompis här ville veta ordet för vad man när man blir ren. Jag svarade ”ren” men det gjorde kompisen förvirrad, det är ju ett djur, sa han. Så då fick vi diskutera det ordet ett tag, skrattar Yehcan.

#vardagsintegration

Alla är välkomna

Många av besökarna är asylsökande som inte fått uppehållstillstånd och därmed inte har rätt till SFI -undervisning, men här är alla välkomna. Fatmeh Harrareh är en av initiativtagarna till att språkkaféet startade förra året tillsammans med ABF i Sala. Fatmeh Harrareh menar att språkverkstan har flera positiva effekter förutom nya språkkunskaper.

– Här får de en sysselsättning, de lär sig inte bara språket, de lär sig den svenska kulturen och traditionerna. Verksamheter som denna behövs för att man ska kunna integreras och bli en del av samhället, berättar Fatmeh.

I lokalen pratas det tigrinja, somaliska, persiska, arabiska och förstås svenska och även om språkkunskapen är bred finns det utmaningar för volontärerna.

– I höstas kämpade vi med Å, Ä, Ö, sju och andra svenska ord men nu är de inne på verb. Jag var ju lärare tidigare så när jag är på språkkaféet tar jag till lite lärartakter, berättar före detta utrikesminister numera språkvolontär Lena Hjelm Wallén.

Inga pedagogiska krav

Det finns inga pedagogiska krav för att bli volontär på språkkaféet, utan vill man ställa upp så räcker det med goda kunskaper i svenska språket.

– Jag blir så glad när de som är här och lär sig svenska säger ”Hej hur mår du?”  till mig. För då jag märker att min hjälp har gett resultat, säger Fatmeh Harrareh och bokstavligt talat strålar av stolthet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vardagsintegration

Mer i ämnet