Foto: SVT

Kompisarna kämpar för Fatima

Uppdaterad
Publicerad

Fatima har bott i Sverige i nästan tio år, men ska snart utvisas till Irak. Nu driver hennes kompisar en kampanj mot Migrationsverkets beslut.

– Mina tårar är slut. Jag kan inte förklara hur tacksam jag är. Ni ger mig hopp, säger Fatima Alshiek, till sina kompisar.

I måndags berättade Fatima för klassen på Engelska skolan i Västerås om brevet familjen fått från Migrationsverket. Efter snart tio år i Sverige ska familjen utvisas tillbaka till Irak.

#vardagsintegration

Agerade direkt

Kompisarna började en namninsamling direkt. De började med en pappersilsta, men bestämde sig senare för att flytta över till internet och sociala medier för att få större spridning.

– Hon är en fin människa. Varje gång man har det svårt så finns hon där. Alltså det här har blivt så stort, säger klasskompisen Philip Demetriades.

– Hon är typ klassens glädjespridare skulle man kunna säga, fyller Joaqim Sandberg Pedersen i.

Tusentals namn

På namnlistan finns nu över 3.000 namn, och både kompisarna och Fatima hoppas att hon ska få stanna.

– Jag är rädd för att komma tillbaka till döden, för jag flydde från döden, säger Fatima Alshiek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vardagsintegration

Mer i ämnet