SVT har tidigare berättat om idrottsföreningars engagemang för bland annat cancerforskning och integration. I samband med Världsdiabetesdagen tas nya initiativ. Foto: Västeråsirsta/SVT arkiv

Handbollsförening tar matchen mot diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen. Handbollsföreningen Västeråsirsta HF tillhör dem som nu engagerar sig för att forskningen om diabetes ska komma längre och för att öka kunskapen i samhället.

– Det är en angelägen fråga som är i ropet. Larmrapporter kommer ju om att både diabetes typ 1 och 2 ökar, även bland unga och det är ju förfärligt, säger klubbchef Thomas Morén.

Insamling och utbildning

Förutom att starta en insamling till förmån för forskning kommer föreningen, som har stor barn och ungdomsverksamhet, att utbilda medlemmar kring typ 1- och typ 2- diabetes. Generellt i samhället är kunskapen om diabetes och de olika sjukdomarna ofta låg.

Idag finns minst en diabetiker i var fjärde av föreningens träningsgrupper, berättar klubbchefen Thomas Morén.

Ett första utbildningstillfälle för ledare och andra representanter hålls i slutet av november.

Projektet sker i samarbete med sjukhusets diabetesavdelning och SISU idrottsutbildarna.

– Det kan ju också vara en förälder i ett lag som sen blir vidareförmedlare till övriga föräldrar och spelare. Kan vi hitta fler som är intresserade av det här och som kan vara med på ett hörn och sprida kunskap så ökar vi också ett engagemang för våra ungdomar, säger Thomas Morén, klubbchef Västeråsirsta HF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.