Foto: TT

Vad är skillnaden mellan typ 1- och typ 2-diabetes?

Uppdaterad
Publicerad

Det långt ifrån alla vet är att typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar. Den gemensamma nämnaren är högt blodsocker. Det som skiljer dem åt är bland annat behandling och orsaken till att någon blir sjuk.

På världsdiabetesdagen 14 november sprids kunskap om sjukdomarna.

Typ 1-diabetes

Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner – en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom.

Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Varför vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor. 

Både barn och vuxna kan insjukna.

Typ 2-diabetes

Är mer komplex. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till.

Typ 2-diabetes beror antingen på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller för att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet. Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes.

Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.

Källa: Diabetesförbundet / diabetes.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.