Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sedan 60-talet har föreningen KFUM arrangerat sommarkollo på Lövudden i Västerås. SVT var på besök i den stekheta värmen. Foto: Melker Blomberg/SVT

Häng med till sommarkollo på Lövudden – Alexander, 10: ”Det är roligt”

Publicerad
Trots coronaviruset och uteblivit statligt stöd för lovaktiviteter gör länets kommuner vad de kan för att arrangera gratis sommaraktiviteter för barn och unga. En av alla aktiviteter som arrangeras är det traditionsenliga sommarkollot på Lövudden i Västerås.
– Det är kul att man får bada och åka båt, säger Julia Rosander, 10 år.

Det ser i år olika ut hur länets kommuner gör med gratis sommaraktiviteter för barn. I Hallstahammar är det stor fokus på utomhusaktiviteter och där pågår aktiviteterna hela sommaren, medan Surahammar i år inte arrangerar några kommunala gratisaktiviteter för barn.

Däremot finns andra gratisaktiviteter för unga i Surahammar som arrangeras av Svenska kyrkan och föreningen Född i Farstun.

Sala kommun har valt att skjuta på sommarens stora tyngdpunkt – sommarlägren – till slutet av sommaren.

– Vi hoppas att coronakrisen har lättat litegrann till slutet av sommaren, så att fler föräldrar är benägna att anmäla sina barn till lägren och att fler ska kunna vara med, säger Roger Nilsson, kultur- och fritidschef på Sala kommun.

Sommarkollo i Västerås som vanligt

På Lövudden i Västerås arrangeras som tidigare år sommarkollo för årskurs ett till sex. Det är föreningen KFUM som ihop med Västerås stad har dagkollo i totalt sex veckor. Varje vecka deltar 42 barn och åtta ledare. Tidigare år har 50 barn deltagit, men i och med corona och restriktionerna för hur många som får vistas tillsammans samtidigt har antalet barn behövts minskats.

– Vi har också anställt en extra ledare i år, som kan hålla ett extra öga på att barnen sköter det här med att tvätta händerna ofta och ordentligt, säger verksamhetsansvarige på KFUM, Anette Hedberg Björklund. I klippet ovan får ni hänga med till sommarkollot på Lövudden.

På sina hemsidor listar flera av kommunerna sina sommarlovsaktiviteter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer