Åklagaren hoppas att uttdrag ur ett telefonsamtal kan fälla kvinnan. Foto: SVT/TT

Här är bevisen som ska fälla 42-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Expojkvännen lämnade spår efter sig när han mördat 42-åringens pappa och knivhuggit mamman. Hans DNA återfinns under naglarna på den mördade mannen och hans fotspår finns på tomten till sommarstugan.

– Han har själv erkänt att han slängde skorna efter att de blivit blodiga, säger åklagaren Jessica Wenna.

Samtidigt släpps utdrag ur avlyssnade samtal mellan det åtalade paret.

Det finns, enligt åklagarna, inget som tyder på att det är några andra gärningsmän än de åtalade som kan ha begått mordet och mordförsöket i sommarstugan förra sommaren. Fram till i dag har mycket varit okänt kring den tekniska bevisningen i mordet på 42-åringens pappa och mordförsöket på mamman.

Nu kan åklagarna presentera flera bevis som binder 42-åringen och hennes expojkvän till platsen. Det främsta är att expojkvännens DNA har hittats under naglarna på den 69-åriga pappan. Åklagarna beskrev i dag under en presskonferens hur de ser att händelseförloppet den 3 augusti 2016 gick till och återgav expojkvännens berättelse om vad som hänt.

Arbogafallet

LÄS MER: Här är alla turerna i fallet

Den 42-åriga kvinnan ska ha bett sin 13-åriga son att sitta barnvakt för de mindre barnen när hon och hennes dåvarande pojkvän begav sig ut till sommarstugan utanför Arboga för att mörda föräldrarna. Sonen ska först ha ljugit och sagt att hans mamma var hemma, något han senare ändrat efter att ha pressats av förhörsledarna.

– 42-åringen körde bilen och expojkvännen satt bredvid. Hon ger honom en kniv och han utför mordet. Sedan lägger de kniven i en plastpåse och dumpar den. Vi har sökt efter kniven men inte hittat den, säger åklagaren Jessica Wenna.

Blod från pappan i bilen

Vittnen har sett en roströd bil med två personer i närheten av sommarstugan. I 42-åringens roströda företagsbil, har kriminalteknikerna hittat blodspår vid passagerarsidan, blod som visat sig tillhöra mordoffret.

Bilder på golvet i övre hallen i sommarstugan visar fotspår avsatta efter blod. Foto: Polisen

Fotspår från expojkvännen har också hittats på tomten till sommarstugan – avtryck som ska ha passat hans skor som han enligt egen utsago ska ha slängt eftersom de var blodiga.

LÄS MER: Alla brott Arbogakvinnan misstänks för

Åklagarna presenterade även uppgifter från den mördade mannens fru som hittills har varit okända.

– Den 65-åriga kvinnan vaknar upp och ser en man sitta gränsle över hennes make samtidigt som han hugger honom med en kniv. Själv har hon också knivskador, men larmar SOS Alarm, säger åklagaren Jessica Wenna.

Mamman riktade misstankarna mot dottern

Redan i ambulansen riktar den 65-åriga kvinnan misstankarna mot sin egen dotter, den 42-åriga kvinnan som nu står åtalad för mordet. Detta framkom i dag efter vittnesförhör med ambulanspersonalen.

LÄS MER: Påstod att hon sålde sex under mordkvällen

Polisen har också lagt fram bevis i form av sms mellan 42-åringen och hennes pojkvän som visar på hur hon har styrt och kontrollerat honom. Deras telefoner har också avlyssnat som visar på hur 42-åringen försökt få sin pojkvän att hålla tyst om mordet. Utdrag ur dessa telefonsamtal presenterades i dag:

42-åringen:

”Du ska säga inget. Inget. Du har hållit på och sjabbla till det – rejält ska jag säga. (…) Du ska bara zip…okej?” (…) Du ska hålla käften, inte säga ett ord…okej?”

”Kan du smuggla dig till Norge?”

Ett annat samtal:

”Norge...Kan du smuggla dig dit? Det kan ju inte vara så djävla svårt...de kanske har satt en sändare på vår bil... Det är allvar, det är mord och jag vill inte bli dömd för mord eller medhjälp till mord och sitta i finkan i tio”.

Att pengar är det främsta motivet för mordet, står klart enligt åklagarna. Som bevis för det finns en sms-konversation mellan 42-åringen och hennes mördade pappa som visar på att han sagt upp hennes lägenhet som han betalade. Detta ska ha gjort 42-åringen upprörd, enligt åtalet. Samtidigt ska föräldrarna ha bestämt att sälja landstället, som 42-åringen också använde. Mamman har också antecknat hur de flera gånger har hjälpt sin dotter med pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet