Alexander söker nattvila på Västerås nya härbärge: ”Här känner jag mig trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagarna pågår Pingstkyrkans egna aktiviteter i lokalerna, men till kvällen förvandlas kyrkan till natthärbärget Vinternatt på Oxbacken i Västerås.
– Vi gör det inte för vår skull utan för de som behöver någonstans att sova, säger Sören Karlsson, ansvarig för härbärget.

Klockan åtta på kvällen öppnas dörrarna till härbärget, här finns det plats för tio personer och det är först till kvarn som gäller. Mellan åtta och elva bjuds det på fika och alla förbereder sig inför natten. 

Under natten finns två volontärer på plats i sovsalen, de turas om att sova samt övervaka.

– Natten har varit okej. Jag är van vid att endast sova några timmar, men nån timme har det ändå blivit, säger Alexander som spenderat natten på härbärget.

”Det gör mycket motivationsmässigt”

Runt sju på morgonen är det väckning och dags för frukost, sedan städas lokalerna och kyrkans egna aktiviteter drar igång.

– Det har underlättat mycket att komma hit. Jag känner mig trygg, börjar få rutiner och vet att det finns en ledig plats. Det gör mycket motivationsmässigt för mig, säger Alexander.

Enligt Sören Karlsson ser han att det finns ett behov av härbärget. Hittills har allt flutit på, men om det är något som är knepigt är det att få ihop schemat med alla volontärer, menar han.

Sören Karlsson som är ansvarig för härbärget, tycker att de haft god beläggning av platserna medtanke på hur kort tid härbärget varit igång. Foto: Caroline Slotte/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer