Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

I Sala byter var tredje lärare jobb varje år

Uppdaterad
Publicerad

Sala är den kommun i länet som verkar ha svårast att behålla lärare på samma tjänst. Det visar siffror SVT har tagit fram.

– Jag tycker inte att vi har så stora problem med detta i år, men sifforna är givetvis på tok för höga och inte alls bra för våra elever, säger Cecilia Krantz, som är rektor på Åkraskolan i Sala.

33 procent av kommunens cirka 290 lärartjänster har i genomsnitt bytts de senaste tre åren. Med det är Sala högst i Västmanland, med Arboga mycket tätt efter. Det kan jämföras med hela riket där ungefär en av fyra lärare lämnar sin tjänst för något nytt varje år.

Se faktarutan nedan för alla kommuner i Västmanlands län.

Skolan – Val 2022

Två orsaker till att lärare byter jobb är lön och arbetsmiljö, enligt SVT:s undersökning. Åkraskolan, vars andel vikarier förra året var 38 procent, har på grund av en fuktskada under ett par år varit inrymd i tillfälliga moduler, eller baracker, och enligt rektorn är det snart dags att flytta igen.

– Men vi är luttrade nu och det kommer att gå bra, jag tror inte att det leder till att fler lärare väljer att lämna sin tjänst.

Det tycks ju vara ganska enkelt för lärare att byta skola, är det lika lätt för eleverna?

– Vi har förvisso ett fritt skolval, men det ska ju finnas plats också, så det tror jag inte är lika enkelt.

Andel av lärarna som byter tjänst på ett år

Sala: 33%

Arboga: 33%

Surahammar: 30%

Kungsör: 29%

Hallstahammar: 28%

Köping: 26%

Västerås: 26%

Norberg: 24%

Fagersta: 21%

Skinnskatteberg 19%

Riks: 27%

*Siffran är ett snitt från läsåren 18/19, 19/20 och 20/21

Om SVT:s undersökning

  • SCB har på beställning av SVT tagit fram uppgifter över hur många grundskolelärare som byter tjänst varje år. Ett tjänstebyte i statistiken innebär att en lärares personnummer inte rapporteras in som anställd på samma skolenhet nästkommande år.
  • Statistiken omfattar alla lärare, oavsett anställningsform eller behörighet. Obehörig personal kan anställas med tidsbegränsning om skolan inte lyckas tillsätta behörig personal på tjänsten, efter tiden löpt ut kan anställningen förnyas. Därför avgränsas inte statistiken behörig eller obehörig personal, då det är kontinuiteten för lärare och elever som är fokus för granskningen.
  • Statistiken visar att andelen som bytt tjänst till nästkommande år har legat mellan 26 och 30 procent under åren 2014 – 2021. Det finns en viss felmarginal då en lärare kan förekomma på flera skolenheter under samma år, eller att en skolenhet genomgår en förändring som blir en ny tjänst för lärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet