Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se norrskenet dansa över Anundshög. Foto: Daniel Brodén

Se norrskenet dansa över Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kväll, när fotografen Daniel Brodén var ute med kameran, var förutsättningarna för att se norrsken perfekta – det var mörkt och klart. Tillsammans med andra norrskensjägare fick han uppleva en färgexplosion på himlen.

– Norrskenet lockade ut folk i natten och en stund vid 22-tiden kunde man till och med se det dansa på himlen över Anundshög. Det var fantastiskt, säger Daniel Brodén.

Norrsken är egentligen solvindspartiklar som strömmar ut från solen. Ibland strömmar de så långt att de kommer in i atmosfären kring jorden. Då krockar solvindspartiklarna med atomer och molekyler i vår atmosfär. Kollisionerna blir till rörelser av ljus som vi upplever som norrsken. 

Att se norrsken så här långt söder ut är ovanligt och beror på något som kallas för koronahål, ett område kring solen där det är kallare och därför läcker ut solvindspartiklar.

Fotografen tipsar: Så fångar du norrsken på bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska jag ha bästa chans att se ett fint norrsken, och hur fångar jag det med kameran? Se klippet och hör expertens bästa tips. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.