Anna Nyrén, kock med köksansvar, och Eva Elgh, kostchef. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

Här krävs läkarintyg om barnen ska få specialkost

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler elever i Västmanland äter specialkost, visar en undersökning som SVT har har gjort. Sedan årsskiftet har Köping börjat kräva läkarintyg för att barn ska få till exempel glutenfri mat i skolrestaurangen.

Bakgrunden är att man i Köping bedömer att bara de som är legitimerade inom sjukvården har tillräcklig kompetens för att uttala sig om allergier.

Det här har varit uppskattat bland de som lagar maten.

– Det ökar säkerheten. Både för de som ska äta och för oss som lagar maten, att vi verkligen vet vad de är allergiska eller känsliga mot, säger Anna Nyrén, kock med köksansvar.

LÄS MER: ”Ta bort specialkosten i skolan”

En ytterligare orsak till att man i Köping numera kräver läkarintyg för specialkost av medicinska skäl är att man vill försäkra sig om att barnen verkligen har de allergier som deras föräldrar uppger att de har.

– Vi jobbar i offentlig sektor och handhar skattemedel. Vi måste använda dem på rätt sätt. Alltså måste vi lägga våra resurser på de elever som behöver specialkost – och den bedömningen lämnar vi över till sjukvården, säger Eva Elgh, kostchef i Köping.

Även i Sala kräver man sedan 2016 läkarintyg för barn som ska ha specialkost av medicinska skäl.

Mer än var tredje i vissa kommuner

På flera håll i länet ökar antalet elever som får specialkost. I Fagersta är det så många som 38 procent som har någon form av specialkost, och i Kungsör är siffran 34 procent.

LÄS MER: Norberg inför två valmöjligheter

Vilken typ av specialkost som ökar varierar mellan kommunerna – i till exempel Norberg ser man att allt fler vill ha specialkost av kulturella eller religiösa skäl, eftersom kommunen har tagit emot många nyanlända elever.

”Det går trender”

I Västerås ökar efterfrågan på flera typer av specialkost. Där kräver man i nuläget inte läkarintyg för att barnen ska få specialkost av medicinska skäl – men frågan diskuteras. Bland annat tittar man på hur man kan utveckla samarbetet med skolhälsovården.

– Vad som är allergi och inte kan vara lite knepigt. Det går trender och det kan vara svårt för oss att hantera. Laktos har varit en sådan ”populär” grej de senaste åren, man provar äta laktosfritt. Samma gäller gluten, även om man inte är glutenintolerant vill man ha glutenfritt, säger Bo Norrman, chef på restaurangenheten i Västerås stad.

LÄS MER: Svenskarna köper mängder laktosfritt – men få är intoleranta

LÄS MER: Kostavvikelser ”en social och kulturell idé”

Att ordna specialkost tar tid och kostar mer. Bo Norrman känner inte till något fall där barn har nekats specialkost. När det finns oklarheter kring en allergi strävar man efter att ha en dialog med föräldrarna och skolhälsovården.

– Självklart ska vi erbjuda specialkost till de som verkligen behöver det, säger Bo Norrman.

Läkarintyg krävs i andra kommuner

Läkarintyg för specialkost av medicinska skäl har på senare år införts i flera kommuner runt om i Sverige, bland annat i Kramfors och i Jönköping.

LÄS MER: Efter vegankritiken – nu backar kommunen

Så stor andel av maten är specialkost

Arboga: Cirka 8 procent får specialkost. Alla elever erbjuds att välja mellan minst två rätter, varav en är vegetarisk. Elever med kulturella/religiösa skäl hänvisas till buffén. Läkarintyg krävs inte.

Fagersta: 38 procent äter specialkost av kulturella/religiösa skäl, varav 10 procentenheter av medicinska skäl. Läkarintyg krävs bara vid svårare fall.

Hallstahammar: Har ännu inte svarat på frågan.

Kungsör: 34 procent äter specialkost. Den största andelen utgörs av fläskfri kost (19 procent). Man ser en ökning av mat till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som inte klarar av att äta mat som är ihopblandad till exempel grytor och gratänger.

Köping: Cirka 5 procent får specialkost av medicinska skäl. Serverar flera rätter varje dag, därför är det osäkert hur många som äter till exempel vegetariskt eller fläskfritt. Läkarintyg krävs vid specialkost av medicinska skäl. 

Norberg: 12-15 procent får specialkost, den största delen av kulturella/religiösa skäl. Den kosten har ökat mest eftersom Norberg har tagit emot många nyanlända elever. Läkarintyg krävs inte för att få specialkost.

Sala: Cirka 20-25 procent får specialkost av olika skäl. Kräver medicinskt intyg för de barn som ska ha specialkost eller anpassad kost på grund av till exempel en neuropsykiatrisk diagnos.

Skinnskatteberg: Cirka 13 procent får någon form av specialkost – den största delen av kulturella/religiösa skäl. Kräver idag inget läkarintyg för specilkost, men rutinerna kring detta utreds.

Surahammar: 12 procent får specialkost. 54 procent är allergier, 46 procent får specialkost av kulturella/religiösa/etiska skäl. Man har sett en markant ökning av laktosfri kost samt av fläskfri kost. Kräver inte läkarintyg för specialkost av medicinska skäl

Västerås: 19 procent får specialkost, varav 13 procentenheter utgörs specialkost av medicinska skäl. Läkarintyg krävs inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.