Bland annat ska det byggas gång- och cykelbanor på båda sidor om körbanan över Herrgårdsbron. Foto: Jenny Berggren/SVT arkiv

Herrgårdsbron i Arboga åter avstängd för biltrafik

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdagen återupptas renoveringen av Herrgårdsbron i centrala Arboga. På grund av den milda vintern har man kunnat starta upp tidigare än beräknat.

På grund av det milda vädret och brist på snö i Arbogaåns upprinningsområde så beräknas inte vårfloden med höga flöden bli av i år. Därför har kommunen beslutat att arbetet på bron, där man nu ska byta ut reglerluckorna, ska inledas redan nu.

– Arbetet med att renovera Herrgårdsbron är komplext och vi är helt styrda av naturens förutsättningar och påverkan. Att vi kan komma igång redan nu är dock positivt ur projektets synvinkel. Vi får större marginaler att hålla tidsramarna i fall vi stöter på oväntade problem eller förseningar längs vägen, säger Vesa Matikainen projektchef på Arboga Kommunalteknik AB.

Planen framåt

Biltrafiken över bron stängs av helt, men bron är öppen för cyklister och gående. Renoveringen innebär också att brons konstruktion ska förbättras. Årets arbete ska pågå så långt som möjligt i höst, sedan görs den sista etappen under 2021.

– Det blir viss påverkan på trafikflödena men vi hoppas och tror att arbogaborna och besökarna har förståelse för att det här arbetet måste genomföras. Det handlar främst om deras säkerhet, säger Vesa Matikainen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.