Lars Kallsäby (C) om när han mordhotades. Foto: Emma Larsson/SVT

Hör Lars Kallsäby (C) om mordhotet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte förtroendevald politiker i länet utsattes för hot under 2016. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet. En av de som hotats till livet är centerpartisten Lars Kallsäby.

Det var i somras i samband med debatten om ett eventuellt asylboende på Barkarö som han fick ett brev med ett uttryckligt mordhot.

Men mest utsatta var under 2016 kvinnorna, där 29 procent fick hot under året. Bland männen utsattes 18 procent. Alla hot var inte mordhot utan många gånger har det också handlat om exempelvis kränkningar.

– Det är sorgligt och oroväckande att det är så många i länet, det kan dra folk från politiska uppdrag. Att det är mest kvinnor som utsätts är ett samhällsproblem och handlar inte bara om politiken, säger Ulla Persson (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet