Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva-Lotta Svensson (C) tror inte på så kallade akutskolor. Det gör däremot Roger Haddad (L). Foto: SVT

Akutskolor för unga kriminella – så tycker politikerna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Västerås styrande majoritet tror inte på så kallade akutskolor för brottsbelastade barn och unga. Det gör däremot oppositionens Roger Haddad (L).

Regeringen vill att antalet så kallade akutskolor ska öka. I Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna formuleras att ”för särskilt våldsamma elevers skolgång görs insatser för att underlätta fler särskilda jourskolor/akutskolor med utbildad personal.” 50 miljoner kronor har avsatts i 2023 års budget för satsningen.

Men Västerås kommer inte att införa akutskolor, detta trots att verksamhetschefen för gymnasieskolorna i Västerås tycker att det skulle vara en bra idé. Det meddelar utbildningsnämndens ordförande Eva-Lotta Svensson (C) i en debatt i SVT Nyheter Västmanland. 

Borde Västerås starta akutskolor för brottsbelastade barn och unga? Starta klippet för att höra Eva-Lotta Svensson (C) och Roger Haddad (L) debattera.

Vad är en akutskola?

För att hantera elever som stör undervisningen eller hotar andra elever och lärare genomför regeringen nu en satsning för att huvudmän ska kunna inrätta akutskolor, där elever kan placeras tillfälligt enligt skollagens bestämmelser. Akutskolorna bidrar därmed till att säkra kontinuiteten i utbildningen för alla elever.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.